Thursday, May 10, 2012

Bloggen får fred

Der sker ikke så meget på bloggen - al tiden er gået med at skrive i Google Docs, og nu den sidste tid i SkyDrive.

Tiden går meget hurtigt - ikke tid til at lave for mange fejl fra nu af ;))


Saturday, April 21, 2012

Ikke videnskabeligt - men sjovt!

Bare for sjov. En tagcloud fra en af vores interviews. Redigeret for at komme af med alt de "små" - og det den osv.

Friday, April 20, 2012

Opponentseminar

Her er to billeder fra gårsdagens opponentseminar med Rikke og Thomas - der bruges tavle og kridt :))



Thursday, April 5, 2012

Behovsanalyse

Vi er vist kommet der til, at vi har "killed our darling". Ud fra fokusgrupper og individuelle interviews, er brugernes behov vist ikke det som vi havde planlagt.


Det har været en meget lærerig og givende proces, at gennemføre fokusgrupper og interviews. Det er en sej omgang med transkribering af alle interviewsene. Nu er vi så småt begyndt at kategorisere og analysere data for at finde den manglende brik. 




Saturday, March 31, 2012

Image Detail

!**!?


Transkribering!

Vi kommer langsomt igennem og gør os klar til at at skrive noget, der hænger nogenlunde sammen om empiri samling, metoden og analyse arbejde.


I mellemtiden indser vi også, at indledningen skal omkrives og fokus for designtænkning skal muligvis flyttes. Behovet ligger et andet sted. Selvom transfer problematikken er stadig aktuel - giver deltagerne udtryk for et behov for transparens og vidensdeling for at kunne nå frem til enighed.

Christina


Monday, March 26, 2012

Hvad mener de egentlig?



Det første fokusgruppemøde er overstået.
Der blev mødt op til tiden (bortset fra én, der glemte!). Stig førte diskussionen som en pro. Indledende bemærkninger, kontrakten, introduktioner gik helt efter plan.
Deltagerne var aktive og engagerede i diskussionen.  De gav plads til hinanden og kommenterede hinandens bidrag. Der var ingen gnidninger og den mindste tegn på uenighed blev høfligt diskuteret - og hurtigt udglattet. Man fremlagde sine meninger, lyttede høfligt på det, som de andre sagde - og så gik samtalen videre.
Vi sidder med en tom fornemmelse i maven.
Sagde de, hvad de mente? Eller har diskussionen haft den virkning, at man undgik konflikt? For i de enkelte interviews kommer tvivl og usikkerhed til udtryk.
I aften laver vi ikke mere. Vi bruger samme spørgsmål på mødet i morgen - og er spændt på at se om den nye konstellation af deltagerne giver en anden dynamik.

Christina

Friday, March 23, 2012

Så går turen til Lemvig

Vi skal producere flere data til vores speciale. Vi har valgt at lave to fokusgrupper - en på mandag og en på tirsdag. Vi har allerede lavet tre individuelle interviews, og der blver et par til. Indtil videre har det været meget spændende at få et indblik i PALS og specielt implementeringsprocessen.

Da fokusgrupper og de individuelle interviews er slut, skal vi til at transkribere og analysere vores data/empiri.

Jeg glæder mig også til lidt varme og nogen sol i det vestjydske :)


Saturday, March 10, 2012

I gang med empiri samling

Vi begynder på det lige så stille - et interview med skolens eksterne vejleder. Gik nogenlunde - lyden var noget uldent. Heldigvis kunne jeg huske spørgsmålene - jeg havde ryggen vendt til kameraet og mikrofonen havde svært ved at fange min toneleje. Vejlederen snakkede dog meget tydeligt. Men nej hvor var der meget udenomssnak - og et par gang tabte jeg tråden og overså muligheden for at stille nogle dybtgående spørgsmål. Tanken om at transskribere var trods alt værre end virkeligheden.
Fokusgrupperne håber vi at kunne lave ved slutningen af måneden - og vi bliver måske 2! Det bliver en lettelse. Jeg kan mærke, at jeg har det lidt svært ved at være både kollega og "forsker" på min egen arbejdsplads. I tiden indtil vi gennemfører gruppemøderne, læser og skriver vi. Vi har netop god erfaring med at skrive løs og det skal vi gøre før næste vejledningsmøde ved slutningen af måneden.
Så har jeg stødt på et par artikler, der stiller sig kritisk overfor den anerkendende tilgang - i hvert fald i erhvervslivet. Interessant læsning. Hvad sker med den kritiske, spørgende medarbejde i PALS forløbet? Skal de bare finde sig et andet sted at være?

Sunday, March 4, 2012

Elefantspiseri


Ja. Der blev talt om store og små tragter og selvom vi havde bevæget os igennem en stor tragt - skal vi turen igen. Men det er blevet noget nemmere denne gang. Vi har pejlet os henne mod transfer fra tilegnelse af læring til anvendelse af det lærte som et fokuspunkt. Det peger på nogle andre teorier, der ser ret spændende ud - og endelig har vi de første citater fra kloge hoveder, der viser at simulationsspil (jay - endelig kommer  "IKT" i billedet) har en vigtig rolle i netop transfer af læring til praksis. Tak. Lige det som Karin efterlyste og påpeget som et hul vejen fra indledning til vores tidligere problemformulering. Vi venter på Karins respons på vores nye oplæg og imens forbereder vi os til indsamling af empirien. Et interview med den eksterne PALS vejleder på tirsdag og derefter dannelsen af fokusgrupper. Tiden går. Jeg tør ikke tænke på kravene til hele forløbet. Det bliver som at spise en elefant - vi er nødt til at tage et bid ad gangen og nærmere efterhånden os målet. (Christina)

Friday, March 2, 2012

Første klynge vejledning

I onsdags havde vi den første klyngevejledning med Karin. I vores klynge er der, udover Christina og mig, Christian Lørup og Christian Møller Nielsen.

Møller ringede op kl. 20 og var der ca. 1/2 time til hver "gruppe". Det var en meget god og konstruktiv vejledning.

Karin har oprettet en vejledningskonference i FC, som skal bruges til skriftlig vejledning - hun opmuntrede os at bruge den så meget som muligt :))

Nu handler det virkelig om at have fokus og skærpe blikket

Næste online vejledning er 28. mars kl. 20

Sunday, February 26, 2012

Har fordybet mig i et par artikler som har gjort rede for baggrunden og implementering for PALS i Danmark og servicestyrelsens rolle dertil, mere tydeligt. Så er flere brikker faldet på plads. Linket til mindmappen er her: mindmap. Den er endnu mere indviklet end den ser ud, men alle veje fører tilbage til PMT-O. Strukturen for implementeringsprocessen på skolen ser sådan ud:

Pudsigt hvor få bindeled i kommunikationsvejene der er. Hvordan kan man opbygge en dialektisk, erkendelsesproces her?

Thursday, February 23, 2012

Fokusgrupper

Ved brug af fokusgrupper indsamles data på gruppeniveau om et bestemt emne. Der kan være mange fordele med fokusgrupper, men også nogle svagheder.

Da vores projekt ses i socialkonstruktivistisk vinkel vil man med fordel kunne anvende fokusgrupper, fordi tilgangen til projektet er praksisorienteret. Alle interviews og observationer er udtryk for en social handling. PALS ses som et socialt redskab, som bruges i fælleskab og individuelt.

Fokusgrupper er først og fremmest gode til at: "...producer data om sociale gruppers fortolkninger, interaktioner og normer",  dernæst, at det er "...den sociale interaktion, som er kilden til data" og det tredje er "...deres evne til at producer koncentrerede data"


Wednesday, February 22, 2012

Aktionsforskning

Kurt Lewin er ofte den person der krediteres for at have opfundet udtrykket 'aktionsforskning'.

Hans tilgang indebærer en spiral af trin. Den cykliske proces illustreres således:

Kilde: Mark Smith, 2001 - http://www.infed.org/thinkers/et-lewin.htm
Lewins beskrivelse af aktionsforsknings citeres i Smiths artikkel som:

"The first step then is to examine the idea carefully in the light of the means available. Frequently    more fact-finding about the situation is required. If this first period of planning is successful, two items emerge: namely, “an overall plan” of how to reach the objective and secondly, a decision in regard to the first step of action. Usually this planning has also somewhat modified the original idea."

Empiri

Vi kæmper med at få vores empiri på plads. Hvordan skal vi gribe det an? Hvad skal vægtes og hvad vil vi have ud af undersøgelsen? Skal vi bruge en eller to forskellige PALS-skoler?
Hvilken metode skal vi tage i brug? Vi har overvejet fokusgrupper, aktionsforskning, interview, spørgeundersøgelse osv.

Vi har fundet frem forskelligt materiale - både i bogform og fra nettet.

Tuesday, February 14, 2012

Interaction Design

Så er det bare at komme i gang med læsningen/genlæsningen af bogen Interaction Design; Sharp, Rogers & Preece. Denne side er værd at besøge i forbindelse med bogen:

Simple interaction design lifecycle model
Vi skal have lavet en god og grundig forundersøgelse. Hvad er PALS? Hvilke principper bygger det på? Hvordan foregår implementeringen af PALS? Hvilken betydning har det, at 80% af de ansatte skal sige ja til PALS? Hvordan motiveres de ansatte til at bruge PALS? Hvilken pædagogik/filosofi bygger PALS på?

Hvilken rolle kan IKT have i forbindelse med implementeringen af PALS? Hvordan kan vi designe et simulerings-/læringspil, måske kombineret med et brætspil, som understøtter den kollaborative læringsproces, som de ansatte skal igennem, når deres praksis ændres? PALS påvirker hele skolens/organisationens struktur/tankesæt. Der skal være meget enighed i hvordan begreber forstås og situationer takles. Der vil være behov for løbende videndeling og en konstruktiv kommunikation mellem alle indblandede interessegrupper.

Puha - der er masser at lave ;) Stig
Og så har vi kontakt med servicestyrelsen igen. Denne gang med mange interessante henvisninger til artikler og forskning. Selvom vi tager bare en lille bid i vores design er der mange ting at forholde os til. Det ser ud som om vi fokuserer på neglen på lille fingeren og opdager at der er en kæmpe, der også skal forholdes. Godt vi er begrænset af specialets rammer. Neglen på lille fingeren er da spændende nok.

Monday, February 13, 2012

Karin har givet lyd fra sig. Er meget spændt på hvad hun melder tilbage. Føler alligevel at vi er kommet noget tættere på et godt grundlag for det videre arbejde. Samtidigt føler jeg mig lidt splittet i forhold til valget mellem udviklingen af et simuleringsspil som fungerer som læremiddel, der underbygger en dialektisk proces eller satsning på vidensdelingen understøttet af IKT. Den første mulighed er noget mere spændende, men jeg har ingen forudsætninger for at lave sådan noget! Vidensdeling er spændende i det, at problemet er meget aktuelt og råber efter opmærksomhed i netop det læringsproces, som bliver brugt i implementeringen af PALS. Det kunne være at Karin kan pege henne mod det, der er mest givende i forhold til specialet. Christina

Wednesday, February 8, 2012

Vi har sendt en ny problemformulering med problemanalyse til Karin - urgent. Det var en lettelse i sig selv få noget skrevet ud af den virvar af tanker, muligheder, indgangsvinkler osv. der skulle sorteres igennem. Og selvfølgelig er vi ikke færdige endnu. Undervejs kom vi i tanker om det simuleringsspil som vi prøvede i modul 3 - og vi fik energien tilbage igen. Her var noget, der kunne være sjovt at beskæftige os med og noget som vi ikke har prøvet før. Men hvordan laver man sådan et spil? Heldigvis har Stig nogle forbindelse, som vi måske kan støtte os til. Spil og didaktisk design er udbudt som valgmodul så selvom vi ikke er med, var der nogle spændende artikler at hente i konferencencen. Vi venter spændt på at Karin melder tilbage. Christina

Monday, February 6, 2012

Wiki

Der er mange ting at holde styr på i skrivningen af en Wiki. Vi har oprettet Google konto, Dropbox konto, en timeline osv. Derudover har vi også oprettet en Wiki, hvor vi kan holde alt samlet. Indtil videre er wikien lukket https://mastergruppeg.wikispaces.com/

Sunday, February 5, 2012

Efter et par dages hjerne overload er tankerne bundfaldet. Det der venter forud er 4 måneders intenst arbejde, der skulle vise, hvad jeg har fået ud af de sidste 1 1/2 års slid. Jeg er ikke spor i tvivl om, at jeg er blevet klogere. Spørgsmålet er om, jeg er i stand til at vise de nye kompetencer overbevisende nok til at afslutte uddannelsen på en måde, som jeg kan være mig bekendt. Vejledningen gjorde mig urolig og usikker. Heldigvis bliver de timer, vi fik til at arbejde videre dagen efter, godt brugt. Og de muligheder, der ligger i en ny indgangsvinkel og en breder tilgang til specialet, ser spændende ud. Skolelærere i lærer om noget, der vil kunne udfordre deres forforståelse og praksis giver anledning til mange tanker og overvejelser. Samtidigt bliver der lukket op for en bredere vift af samarbejdspartnere: servicestyrelsen, den eksterne vejleder og måske seminariet. Praktisk set er der meget, der skal laves for at samle på empiri og da vores fokus er nu organisationen og videndeling, er vi nødt til at stikke næsen ind i nogle helt andre tekster, end dem vi regnede med. Vi har travlt med at samle på de relevante værktøjer, rammerne bliver udstukket og indholdet? Det må snart begynde at tage form.

Friday, February 3, 2012

Sydhavnen

Det er tid til at pakke sammen for denne gang. Klokken er lidt over 15 og vi har siddet i et par timer og arbejdet med specialet.

Vi har haft en vejledning med Karin i går, hvor hun rystede posen godt og grundigt. Vi har i løbet af dagen i dag samlet brikkerne noget, og er de blevet til noget andet, end det vi lagde ud med.

Projektet bliver mere i retning af organisatorisk læring, hvor PALS er mere en case end målet.

Vi vil kigge på den måde PALS er kommet ind i skolen via servicestyrelsen. Hvad er det lærerne skal lære og hvordan foregår denne læring? Hvilke IKT værktøjer kan være med til at understøtte denne læring? Vi vil kigge på den videndeling som foregår fra servicestyrelsen, til PALS-konsulent, til tovholder og til lærerne og vica versa. Hvordan kan denne meget hierakiske struktur være mere flad? Hvilken påvirkning har et managementsystem, som bliver inddraget i skoleverdenen?

Meget smuk udsigt fra broen mellem bygningerne
Det var en smuk og meget kold fredag morgen i Sydhavnen. 
 Vi har et håb om, at vores speciale bliver lige så godt som vejret i Kbh de tre dage vi var der :))



Velkommen

Velkommen til vores blog i forbindelse med masterprojektet